A FŐVÁROSI ÉNEKKAR

 

Az énekkart 1912-ben Bárczy István polgármester alapította fővárosi tisztviselőkből és pedagógusokból. Első karmestere, művészeti vezetője Sztojanovits Jenő volt. Az I. világháború után 1919-ben Kacsoh Pongrác dr. indította be újra a Fővárosi Énekkart. Jelenleg Krasznai Gáspár vezeti az énekkart.

A kórus barokk műveket, kortárs darabokat egyaránt énekel és a capella műsorai mellett rendszeresen közreműködik oratórikus művek előadásában. Több Kodály kórusmű ősbemutatója fűződik nevükhöz.


2002-ben az a megtiszteltetés érte az énekkart, hogy a Fővárosi Önkormányzattól Budapestért-díjat kapott a főváros kórusmozgalmában vállalt  vezető szerepért.

2012-ben a 100 éves Fővárosi Énekkar Magyar Örökség Díjat kapott.
Magyar Örökség-díj Bírálóbizottságának javaslatára a Fővárosi Énekkar 2012.09.22-én a Magyar Örökség része lett. A kórus nevében Ugrin Gábor és Noseda Tibor karnagy vette át az oklevelet és az aranyérmet.

 

2017-ben a december 16.-án Budapesten megtartott „Chorus Inside Christmas” Nemzetközi minősítő fesztiválon arany diplomát kaptunk.

 

2018-ban meghívást kaptunk a „Chorus Inside Summer” Nemzetközi minősítő fesztiválra, Olaszországba. Chietiben a Marucino színházban énekeltünk. Itt is arany diplomát nyertünk. Októberben a Kisinyovi Nemzetközi Kórusfesztiválon ezüst diplomát kapunk. Ez volt az első alkalom, amikor Kisinyovban magyar énekkarok énekeltek.


2019-ben a „Chorus Inside Espana” Nemzetközi minősítő fesztiválon Lloret de Mar-ban a Fővárosi Énekkar ezüst diplomát vehetett át.

 

A hosszú évek alatt számos országban - mint Ausztria, Olaszország, Franciaország, Finnország, Svájc, Lengyelország, Belgium, Spanyolország - sikeresen szerepeltünk.