Krasznai Gáspár

 

Zongora- és zeneelméleti tanulmányait hét évesen kezdte Kolozsváron, 1989 januárjában. Középiskolai tanulmányait a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium szolfézs-zeneelmélet tanszakán folytatta.

2001-től 2006-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének-zenetanár és karvezetés, valamint zeneelmélet tanár szakának volt hallgatója. Mindkét szakon kitüntetéses diplomát szerzett.

2006 szeptemberétől a budapesti Madách Imre Gimnázium ének-zenetanára és karvezetője.

2009 februárjától a Kolozsvári Magyar Opera „”Ének-zeneóra az operában”” leckeelőadás sorozatának vezető előadója.

2010 májusától a budaörsi Sapszon Ferenc Kórus karnagya.

2012 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktoriskolájának karvezetés szakos hallgatója.

2012 októberétől a Magyar Állami Operaház különféle operaismertető előadásai mellett az „Operakaland” középiskolás diákoknak szóló program pedagógiai anyagának szerkesztője, valamint a premiereket megelőző „Hangoló”- sorozat előadója.

2013 júniusától a Fővárosi Énekkar karnagya.

 

 

Karnagyunk, Krasznai Gáspár

Krasznai Gáspár

1981. szeptember 30-án született Kolozsváron. Zongora- és zeneelméleti tanulmányait hét évesen kezdte szülővárosában, előbb magánúton, majd a Zenelíceumban. Középiskolai tanulmányait a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium szolfézs-zeneelmélet tanszakán folytatta.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének-zenetanár és karvezető, valamint zeneelmélet tanár szakának 2001-től 2006-ig volt hallgatója. Mindkét szakon kitüntetéses, „vörös”-diplomát szerzett. Karvezetés szakdolgozatát „Egyházi és színpadi művek kölcsönhatása Giuseppe Verdi művészetében”, a zeneelmélet tanárit pedig „Az álarcosbál hangnemi, harmóniai és ritmikai rejtelmei” címmel írta, előbbit dr. Batta András, utóbbit pedig dr. Mohay Miklós konzulensi irányításával.

2006-ban, ötödéves zeneakadémistaként a Lantos Rezső fiatal karvezetők országos versenyén III. helyezést ért el.

1998 februárjától, tizedik osztályos kora óta zongorakísérője, majd 2006. januárjától másodkarnagya, 2010. májusától pedig a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus vezető karnagya. Vezetésével az együttes vendégszerepelt Németországban, Spanyolországban, Moldáviában, Tordaszentlászlón, Kolozsváron, Nagyváradon, Mosonmagyaróváron, Piliscsabán, Esztergomban, és rendszeresen fellép a Zeneakadémián, a Nemzeti Galériában, a Bárdos Lajos Zenei Hetek programjain, valamint Budaörs jelentősebb ünnepi eseményein és helyszínein. Az énekkar lelkes tagjaiból alakult alkalmi kamarakórus 2018. októberében a Moldávia fővárosában, Kisinyovban tartott „A ruginit frunza din vii” nemzetközi minősítő kórusfesztiválon EZÜST oklevélben részesült, a „Chorus Inside International” szervezésében 2019. júniusában a spanyolországi Lloret de Marban ARANY, majd 2019. decemberében Budapesten EZÜST minősítést érdemelt ki. 2020. decemberében a „Christmas Inside Rome” online fesztiválon ARANY oklevelet szerzett a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus, karnagya, Krasznai Gáspár pedig a FESZTIVÁL LEGJOBB KARNAGYA címet nyerte el. 2021. áprilisában a „Moscow Sounds” nemzetközi online fesztiválon a kórus 8,3-as osztályzattal – az elérhető 10-ből – II. díjas besorolást ért el.

1998-tól 2012-ig az Ugrin Gábor vezette Ifjú Zenebarátok Kórusának korrepetítora volt.

2000-től 2005-ig zongorakísérői és szólamvezetői munkát végzett a néhai Sapszon Ferenc vezette Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusánál.

2003-tól 2007-ig az Embey-Isztin Gabriella vezette Kismarosi Római Katolikus Templom Szent Margit Énekkarának másodkarnagya volt.

2005-ben korrepetítora és aktív résztvevője volt a sárospataki oratóriumvezénylési kurzusnak a svájci Hansreudi Kampfen és Farkas András vezetése alatt. Ugyanebben az évben az Esztergomi Nemzetközi Monteverdi Kórusfesztivál korrepetítora volt Kollár Éva és Simon Carrington vezetése alatt.

A 2005/2006. tanévben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetének magánének tanszakán óraadó korrepetítorként dolgozott Maria Teresa Uribe osztályában.

2006-tól a budapesti Madách Imre Gimnázium ének-zenetanára és karvezetője. Vezetésével a Madách Énekkara Németországban, Brüsszelben, Kolozsváron, a délvidéki Temerinben koncertezett, fellépett továbbá a Nemzeti Galériában, a Zeneakadémián, a fasori református templomban, az Operaház „Diótörő Fesztivál”-ján, a Madách színházban, a „Bach in the Subways” program koncertjein, a Magyar Katolikus Rádióban, valamint az Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániatemplomban, de hallhatták már énekét a Tavaszi Fesztivál keretében a Nemzeti Múzeum kertjében, valamint a fasori evangélikus templomban, vagy Mosonmagyaróváron is. Vezetésével a gimnázium énekkara 2013-ban a Gyulai Erkel Diákünnepeken II. helyezésben, a gimnáziumi kórusok minősítő hangversenyén 2015-ben ARANY, 2017-ben pedig ARANY DIPLOMÁVAL minősítésben részesült. Négy egymást követő év decemberében szerzett ARANY minősítést a „Chorus Inside International” nemzetközi minősítő kórusfesztiválon: 2018-ban Budapesten, 2019-ben Rómában, 2020-ban – a járvány miatt – az online térben, 2021-ben pedig ismét Rómában. Mindkét római eseményen egyedüli együttesként képviselte Magyarországot és a magyar kóruskultúrát. Karnagyukat, Krasznai Gáspárt pedig a nemzetközi zsűri 2020-ban és 2021-ben is a fesztivál LEGJOBB KARNAGYA díjban részesítette. 2022. nyarán a katalóniai Lloret de Marban megrendezett Chorus Inside Spain nemzetközi minősítő kórusfesztiválon – egyedüli magyar résztvevő együttesként – ismét ARANY minősítést szerzett, a szóló kvartett úgyszintén, a népdalkör pedig EZÜST minősítésben részesült. Az énekkar az elmúlt évek során az iskolai rendezvényeken túl fellépett többek közt az Erkel, a Madách és a Pesti Magyar Színházban, a Magyar Zene Házában, valamint a Várkert Bazárban.

2009-től éves rendszerességgel a Nemzetközi Nyári Kórusakadémia korrepetítora volt Farkas András, Peter Broadbent, Volker Hempfling, valamint Szabó Sipos Máté oratórium vezénylési műhelyében.

2009-től 2013-ig a Kolozsvári Állami Magyar Opera „Ének-zeneóra az operában” leckeelőadás sorozatának vezető előadója volt.

2012. szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának karvezetés doktorandusza, jelenleg doktorjelöltje, dr. Batta András konzulensi irányításával. Disszertációjának témájában – „Giuseppe Verdi énekkar kezelési újításai” – kutatásokat végzett a milánói Scala archívumában, a milánói Giuseppe Verdi konzervatórium, valamint a milánói zsidó hitközség könyvtárában.

2012. októberétől a Magyar Állami Operaház „Szabadságra hangolva” családi nyílt napjának előadója, 2013. márciusától az „Operakaland”, középiskolás diákoknak szóló operaismereti programja pedagógiai anyagának szerkesztője, 2013. szeptemberétől a premiereket megelőző „Hangoló” sorozatának, 2016. áprilisától pedig az „OperAkadémia” programjának előadója.

2013. júniusától a Magyar Örökség Díjas, 1912-ben alapított Fővárosi Énekkar karnagya. Vezetése alatt az együttes vendégszerepelt Spanyolországban, Olaszországban, Moldáviában, Győrben, Mosonmagyaróváron, Nagyváradon, Tordaszentlászlón, Kolozsváron, a Váci Székesegyházban, énekelt a Stefánia Palotában, az Erkel színházban, a Deák téri evangélikus, a Szent József, vagy a budai Ciszterci Szent Imre plébániatemplomban, és rendszeresen fellép a Nemzeti Galériában, a Zeneakadémián, a Bárdos Lajos Zenei Hetek programjain, valamint a Szent Rita és az Avilai Nagy Szent Teréz plébániatemplomban. 2017. decemberében Budapesten, 2018 júniusában pedig az olaszországi Chietiben megrendezett „Chorus Inside” nemzetközi minősítő kórusfesztiválon ARANY oklevélben részesült. 2018. októberében a Moldávia fővárosában tartott „A ruginit frunza din vii”, majd 2019. júniusában a spanyolországi Lloret de Marban a „Chorus Inside Spain” nemzetközi minősítő kórusfesztiválon EZÜST oklevelet kapott.

2014-től a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórusnak és a budaörsi Vivaldi művészeti iskola tanári kamarazenekarának, a „Souvenirs” együttesnek Antonio Vivaldi számos egyházi művét, valamint Kacsóh Pongrác misetöredékének ősbemutatóját vezényelte.

2015-ben korrepetítora volt a pécsi Europa Cantat nemzetközi kórusfesztiválnak.

2016. októberében az általa vezetett három énekkar, énekes szólisták, színművészek és hangszeresek közreműködésével Neszlényi-Pfeiffer Judit „Cantata in memoriam 1956” című kantátájának magyar nyelvű ősbemutatóját vezényelte.

2018. novemberében az örmény-svájci kortárs zeneszerző, Haig Vartan VI. Symphonia-Suite lyrique „Hungarahay” című művének ősbemutatóját vezényelte a budaörsi „Souvenirs” kamarazenekarnak.

Ismeretterjesztő, pedagógiai és zenetudományi előadásait hallhatták – a teljesség igénye nélkül – a József Attila Szabadegyetemen, a gyulai Erkel napokon, a Magyar Állami Operaház Verdi fesztiválján, a Magyar Katolikus Rádió „Zeneközelben” című műsorában, a szovátai Teleki ház gyermekkórus táborában, a felvidéki Ung-vidéki Zenei Napok keretében Bodrogszerdahelyen és Királyhelmecen, az Erzsébetvárosi Pedagógiai Napokon, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Országos Szövetségének (KÓTA) és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem továbbképzésein, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a Kodály-év kolozsvári konferenciáján, a Romániai Magyar Dalosszövetség 100 éves évfordulójára rendezett konferencián, valamint különböző iskolai ünnepi rendezvényeken.

Tudományos publikációi többek közt a Magyaróra, a Parlando és a ZeneSzó szakmai folyóiratokban jelentek meg.

Zongorakísérő korrepetítorként alkalmanként dolgozott és dolgozik énekművészekkel és énekkarokkal, melyek közül említésre méltó – a teljesség igénye nélkül – a Budapesti Ifjúsági Kórus (Gerenday Ágnes), Budapesti Akadémiai Kórustársaság (Hollerung Gábor), Prelude Kórus (Kabdebó Sándor), Budapesti Monteverdi Kórus (Kollár Éva), Kőbányai Szent László Kórus (Varsányi István, Somogyvári Ákos), Szent Rita Kórus (Besenyei Éva), XVII. Kerületi Liszt Ferenc Vegyeskar (Menyhártné Barna Zsuzsanna), Ensemble Vocal du Brabant Wallon (Charlotte Messiaen), Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar (Nagy Éva Vera és Czakó Gabriella), valamint egy alkalommal a Debreceni Csokonai Színház énekkara és szólistái.

Krasznai Gáspár a 2022. évi Magyar Kultúra Napja alkalmából rangos elismerésben részesült. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) KARNAGY kategóriában KÓTA-DÍJ kitüntetést adományozott neki a három kórusa (Fővárosi Énekkar, a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus és a Madách Gimnázium Énekkara) élén elért kiemelkedő sikerekért, a példaértékű karnagyi és tanári munkájáért.